Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

  Tiineyden seuranta

 

63. tiineyspäivä

Olin seuraillut Rian lämpöä muutaman päivän aamuin illoin. Se pysytteli 38,2° tienoilla, kunnes tiistaina 23.5. se oli aamulla klo 7 laskenut 36,9°. Ria aloitti synnyttämisen klo 14 paikkeilla. Se teki kovin töitä yli 14 tuntia. Valvoimme yhdessä yön. Läähätystä, petausta, tuskaista oloa. Klo 5 soitin päivystykseen, kun työntöpolttoja ei alkanut kuulumaan. Lähdimme Turkuun päivystävään eläinsairaalaan.
Klo 6.30 ultrassa näkyi tulppana olevan pennun pään kiilautuneen Rian häpyluun taakse, vartalon kohdunsuun eteen tulpaksi. Tarjoutuva osa/pentu ei ollut lähtenyt yhtään laskeutumaan. Toiset painoivat päälle, niin ettei se päässyt muuttamaan asentoaan. Alatie synnytystä olisi vielä voitu kokeilla, mutta pitkän avautumisvaiheen ja pentujen hyvinvoinnin vuoksi teimme yhteistuumin sectiopäätöksen. 
Tarjontavirhe, pitkittynyt synnytys.

 Vartin päästä sectiopäätöksestä pennut olivat jo maailmassa.

Leikkauskertomuksesta: Leikkauksessa kohtuun tehtiin yksi viilto ja kaikki pennut saatiin ulos samasta viillosta. Tarkistettiin kohtu kauttaaltaan, ettei kohtuun tai synnytyskanavaan jäänyt pentuja. Kohtu suljettiin kahdessa kerroksessa sulavalla langalla. Kun kohtu oli suljettu, vatsaontelo huuhdottiin useampaan kertaan lämmitetyllä steriilillä keittosulaliuoksella. Kohdun seinään laitettiin oksitosiinia, jotta kohtu supistuisi. Vatsaontelo suljettiin kolmessa kerroksessa itsestään sulavilla ihonsisäisillä tikeillä.
Rialle syntyi 6 pentua, 3 tyttö ja kolme poikaa. Kaikki pennut pirteitä ja imeviä, kitalaet ehjät, peräaukot olemassa, navat siistit eikä vuoda. Emän nisistä tulee maitoa.
- eläinlääkäri Sanna Lähtinen -

Ei mennyt tällä kertaa niin kuin viimeksi, vuonna 2014...koko synnytys oli ohi silloin vajaassa viidessä tunnissa.

Nyt loppu hyvin, kaikki hyvin:)

59. tiineyspäivä

Synnytysvalmistelut loppusuoralla... lattia pesty ja desifioitu, synnytystarvikkeet päivitetty, vaakaan vaihdettu uudet patterit, auto tankattu, kameroissa uudet muistikortit, ruokaa ja juomaa raahattu kaupoista, vanha tarvikelista päivitetty....

ja kukahan mielikuvitustiine valloittaa ensimmäisenä pentulaatikon....Dubsi kademieli tietysti
pyyhkeitä, alustoja, talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, hansikkaita, stetoskooppi, napasakset, Nutro-plus geliä, Ceridal öljyä, Daf haihdutin, Betadine, käsihuuhde....roskis, lisää pyyhkeitä, alustoja...
vaaka, paperia&kynä, kamera.......matkakori, jos kaikki ei menekään, niin kuin on toivottu

Eilen meillä oli pentu showerit. Onneli, 
C.I.B FI MVA FI JVA EE MVA SE JVA BY MVA RO MVA RO GR MVA ELISON'S ELINA LEMON PIE,, jonka tiineys on päivän Rian tiineyttä jäljessä oli käynyt myös tiineyrtg:ssä...taitaa päihittää Rian pentujen lukumäärän... 

Onneli ja Ria pärjäävät hyvin yhdessä

kaikki kuvat ©kuusipeurankennel

 

Pentu shower juhlat Marianne kanssa ennen synnytystä. Vasemmalla Ria 58 tiineyvuorokautta, oikealla Onneli 57 tiineysvuorokautta. Koiravieraina Oodi, Rian pojantytär ja Onnelin tytär sekä mäyräkoiraherrasmies Dubsi. Tarjoiluna vesimeloonia, kurkkua, Kaksijalkaisille juustolautaset ja donitsit.

"Voimia äitiyden uusiin haasteisiin
Raskauden loppuvaiheessa emon henkinen jaksaminen ja hyvinvointi on erityisen tärkeää. Levoton mieli ja mahdolliset huolet saattavat näkyä synnytyksessä komplikaatioina. Emä tarvitsee myös energiaa ja voimaa jaksaa ensimmäiset viikot pienten pentujen kanssa. Pentu Shower on mainio tapa piristää ja rohkaista tulevaa emoa"  :) lähde mukailtu bebesinfo sivustolta

56. tiineyspäivä

Kävimme maanantaina, tiineyden 54. päivä Turussa herpeksen estoon tarkoitetulla rokotesuojauksella.
el Kauppila kyseli, montako pentua on tulossa? Hänen arvelunsa ja oma pohdintani saivat minut aikaistamaan tiineysrtg:in ottoa. Se oli suunniteltu perjantaiksi, mutta nyt kävimme siellä jo tänään. ...

Arvelut ja Rian olemus kertoivat samaa, mitä rtg kuvakin. Iso pentue on tulossa. 

© kuusipeurankennel

Ria mamma on lujilla... yksi pentu painaa palleaa ylöspäin, yksi potkii selkärankaa, kaksi niistä potkii virtsarakkoa ja loput pelaavat tassuilla jalkapalloa keskellä vatsaa, kohdussa. 

Keveästi Ria kuitenkin liikkuu vielä. Lenkit ovat lyhentyneet, mutta teemme niitä useammin. Kuumuus ei tänä vuonna tunnu vaivaavan. Laitoin makuuhuoneeseen lattialämmön päälle pentuja varten, mutta Rian mielestä siellä on nyt liian kuuma ja se siirtyi nukkumaan olohuoneeseen.

Ruokailu on tapahtunut 3 kertaa päivässä, mutta siitä huolimatta Rialla on jatkuvasti nälkä. Se kulkee kuono maassa ja imuroi kaikki murenat lattialta suuhunsa. 

Painon nousu on ollut varsin maltillista tähän mennessä. Vähän sen paino nousi jo ennen juoksun alkua, kun metsästyskauden liikunta vaihtui lenkkeilyyn. 

10.3.2017 juoksu alkoi  RC H42D ruokaan siirtyminen
20.3.2017 11,5 kg
22.3.2017 astutus x 1, ainut kerta  
18.4.2017 12,1 kg
02.5.2017 H42Dstä RC Starteriin
17.5.2017 13,5 kg

Loppu tiineyaikana lisätään ruokailut neljään kertaan päivässä ja mukaan kalkkia AB jugurtin lisäksi. Nyt saa mennä vähän rasvaisempaa jugurttiakin aiemman rasvattoman AB piimän tilalla:)

Dubsi mäyräkoiraherra on vakuuttavasti esittänyt tarvitsevansa myös tihentyneet ruoka-ajat, sen paino on noussut 200g tässä Rian odotuksen myötä. Dubsin mielestä he molemmat odottavat...

tiine nro 1                            ©kuusipeurankennel
myötätunto,kuviteltu tiine nro2                      ©kuusipeurankennel

45. tiineyspäivä

Pennut ovat jo muuttuneet sikiöistä pennuiksi, kun 45. tiineysvuorokausi on meneillään.

 kuva ©Helena Koskentalon kirjasta Parempaan pentutulokseen, 2007

 

Tiineysruoka HD42D vaihtui asteittain RC Starteriin. Sillä mennään loppuaika ja jatketaan imetysaika sekä pentujen vieroituksen aloitus. HD42D on maistunut hyvin Rialle, mutta silmät vuotavat taas runsaasti kirkasta nestettä samoin kuin Lorian pentuja odottaessa ja samalla ruokavaliolla. Viimeksi RC Starter ei maistunut pennuille ja siirryimme Belcandoon vieroitusajaksi. Katsotaan nyt miten käy. Rian ruokahalulla kaikki käy.... uudet herkut ovat vesimelooni, hunajameloni, avocado ja perunanidut... Eilen poistin silmuja perunoista...lattialle sinkoilleet idunpalat hävisivät salamana ahneen suuhun.
Rian ruuan koostumus
1/3 päivän ruuasta tulee nappuloista (RC Starter)
1/3 AB rasvatonta jugurttia tai piimää

1/3 kotiruokaa; vaihdellen kalaa, jauhelihaa, kasviksia, riistaa
välipaloina juustoa, meloonia, kurkkua, porkkanaa, avocadoa
 
puruluina riistaluita ja kuivattua poron nahkaa

©kuusipeurankennel

Toinen madotus on tehty Rialle ja samalla Dubsille, nyt Axilur lääkkeellä. Se on matolääke, jota annetaan kolmena perättäisenä päivän, laajakirjoinen.

Axilur® matolääke koirille ja kissoille. Tehoaa sukkulamatoihin ja Taenia-heisimatoihin sekä koirien Giardia-infektioon. Soveltuu vastasyntyneiden pentujen suolinkais- ja hakamatoinfektioiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon lääkitsemällä narttu tiineyden loppuvaiheessa ja imetyksen alkuvaiheessa.

Herpeksen ehkäisyyn tarkoitettu tehosterokote on tilattu Turusta, Kissa- ja koiraklinikalta, koska Salossa rokotteet loppu maahantuojan toimitusvaikeuksien vuoksi.

Uusi pentulaatikko valmistui eilen. Sisareni sai 70 -vuotislahjaksi uuden porakoneen ja sitähän piti kokeilla. Yhteistuumin valmistui uusi pentulaatikko. Hyväksyykö Ria sen on vielä kysymysmerkki. Toistaiseksi sänkyni alus on parempi nukkumispaikka.
 

©kuusipeurankennel

Tunnin metsälenkit, n. 4 km onnistuvat meilta vielä hyvin. Nyt ehkä vähän enemmän jokakorrenhaistelija Dubsin tahtiin. Ria on suurimmaksi osaksi lenkillä vapaana, joten se saa itse päättää miten etenee...15-max 30 m on maksimi etäisyys minusta, sen jälkeen kutsun sen odottamaan,  vapautta on niin monenlaista:) ja mahdolliset käärmeet metsäpolulla pelottavat.

 

Nenätyötä, aivojumppaa tiineelle

Marttilassa oli viikonloppuna Suomen Kooikerondje yhdistyksen järjestämä virallinen MEJÄ, metsästyskoirien jäljestämiskoe. Ria pääsi jäljestämään maanantaina vanhaa koejälkeä. Virikkeitä tuleville pennuille, aivojumppaa ja kuntoilua metsässä tiineelle:)

 10 metrin opastus jäljelle
 itsenäistä, tarkkaa jälkityötä, kulmalta uusi suunta
 sorkka löytyi kilometrin päässä lähdöstä, taitava Ria
 kuvat © Marianne Mamia

Ria on tiine

28 päivää astutuksesta. Ria kävi el Partin luona ultraäänitutkimuksessa tiineyden varmistamiseksi. Ria suhtautui tutkimukseen tapansa mukaan rauhallisesti. Ensin palpoitiin vatsanpeitteiden päältä Rian seistessä tutkimuspöydällä, mutta Ria jännitti vatsalihaksiaan, eikä sieltä tuntunut mitään. Sen jälkeen Ria makasi selällään tutkimuskaukalossa ja antoi lääkärin tehdä tutkimuksen rauhassa. Siellä näkyi 5 pientä sykkivää sydäntä. Toisella puolen 2 kpl ja toisella puolen 3 kpl.

Vatsan palpaatiomenetelmä

Tiineyspäivien 26 – 35 aikana eläinlääkäri voi todeta mahdollisen tiineyden tunnustelemalla kohtua vatsan peitteiden läpi. Tänä aikana sikiörakkulat ovat läpihalkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia. Varomaton kohdun tunnistelu saattaa johtaa sikiörakkulan vaurioitumiseen ja keskenmenoon. Tunnistelua parempi menetelmä on ultraäänitutkimus.

Ultraäänitutkimus

Koiran tiineystutkimus ultraäänilaitteella on nopeaa, vaivatonta ja ehdottoman turvallista. Tutkimus pyritään suorittamaan tiineyspäivänä 28, jolloin tutkimuksen varmuus on 99,3 % luokkaa. Tutkimuksessa emältä ajetaan vatsanalueelta karvoja ja tämän jälkeen ultraäänianturilla kohtu tutkitaan vatsan päältä vastaavasti kuin ihmisiltäkin.

- lähde
http://www.elainlaakariin.fi/koiran-tiineys/ -
 

Herpesrokotus 29.3.2017 astutuksesta 8 päivää

Ria kävi eläinlääkärillä ja sai herpeksen suojarokotuksen. 

Koiran herpesvirus voi aiheuttaa jalostusnartuilla hedelmättömyyttä, keskenmenoja, pienentyneitä pentuekokoja ja heikkoina syntyviä pentuja

Koiran herpesviruksen esiintyvyys lisääntynyt huomattavasti.

Herpes on tärkein vastasyntyneiden pentujen kuoleman aiheuttaja.

ELT, Lisääntymistieteiden erikoislääkäri, Dipl.ECAR Merja Dahlblon Mäntsälän eläinlääkäriasemalta on kirjoittanut artikkelin koiran herpesviruksesta.

ROKOTE

Eurican Herpes 205 -rokote on tarkoitettu kantaville nartuille ja sen on todettu nostavan syntymäpainoja, kasvattavan pentuekokoja ja vähentävän herpeksen aiheuttamia pentukuolemia.

Ensimmäinen rokotus annetaan 7-10 päivää astutuksen jälkeen ja uusitaan 7-10 päivää ennen synnytystä. Molemmat rokotukset tulee uusia jokaisen tiineyden aikana.

Rokote antaa ternimaidon mukana pennuille suojan herpestartuntaa vastaan.

- lähde Kuopion Eläinlääkärikeskus -

Rian ruokavalioon on lisätty biotiinia1 tbl/pv, foolihappoa 1 tbl/pv, E-vitamiini öljyä 3 tippaa/pv. Lisäksi se alkoi syömään juoksun ensimmäisestä päivästä lähtien RC:n HT 42d nappulaa muun ruokansa kanssa.

 

Koiran täysrehu- suunniteltu erityisesti nartuille juoksuajan alusta 42 tiineysvuorokauteen asti.

OPTIMOITU ENERGIAPITOISUUS

Optimoitu energiapitoisuus, joka vastaa lisääntyvän nartun tarvetta juoksun ensimmäisestä päivästä aina tiineyden 42 päivään. L-karnitiini tukee rasva-aineenvaihduntaa.

Päiväannokset ovat vain viitteellisiä, eli nartun kuntoa tulee tarkkailla, jotta se ei kerrytä tiineysaikanaan ylipainoa, mikä voi vaikuttaa sen terveyteen haitallisesti.

IHANTEELLINEN RAVINTOAINEPROFIILI

Ravintoainesisältö on kehitetty nartuille tiineysajan alkua silmälläpitäen: tavallista enemmän A- ja E-vitamiinia, tyrosiinia, foolihappoa sekä EPA:a ja DHA:ta.

RUOANSULATUKSEN TUKI

Ihanteellinen ruoansulatuksen tuki valikoitujen, erittäin korkealaatuisten valkuaisaine- ja hiilihydraattilähteiden sekä EPA- ja DHA- rasvahappojen ansiosta.

ENEMMÄN ANTIOKSIDANTTEJA

Lisätyt antioksidantit tukevat elimistöä taistelemaan vapaiden radikaalien vaikutuksia vastaan.

Royal Canin’s commitment to the environment

This packaging is the next step in sustainable development.

  • Multi-layered format using all recyclable raw materials

  • PEFC certified paper from sustainably managed forests

  • Printed with water-based solvent-free ink

  • Recyclable

 

Ria odottaa Orsonia treffeille

 Rian juoksu alkoi 10.3.2017. Kävimme Orsonin luona kylässä 16.3., Ria osoitti, ettei voisi enempää kiinnostaa, se istui eteisessä ja kertoi ilmeellään, että mennään kotiin.
Kotona Dubsin kanssa oli kiva leikkiä hippaa.

Sama juttu jatkui juoksun 11. ja 12. päivä, jolloin s-prog oli 5,8ng/ml.
Dubsi lähti evakkoon ja Orson tuli yökylään...


Liitto solmittiin keskiviikkona 22.3.2017
Vicktorian nimipäivänä, Victoria=kutsumanimi Ria

 

 

 

Progesteroni, S/P-Prog

Progesteroni on keltarauhasen erittämä hormoni. Sen pitoisuus alkaa suurentua proestruksessa hieman ennen luteinisoivan hormonin (LH) voimakasta pitoisuuspiikkiä. Ovulaation aikana pitoisuus on jo huomattavasti suurentunut ja suurenee edelleen hedelmöittymiseen asti.

Progesteronipitoisuus säilyy suurentuneena myös raskauden aikana.

Näytetyyppi:Seerumi tai Li-hepariiniplasma 0,5 ml. Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 3 kk pakastettuna (-20 °C). Paastonäyte on suositeltava, koska lipemia häiritsee määritystä ja saattaa alentaa tuloksia huomattavasti.

Viitearvot:

• < 1,5 ng/ml (proestrus ja kiimakierron kiimaton vaihe)

Tulkinta:

• < 1.50 ng/ml proestrus

• 2.0-5.0 ng/ml LH-piikki

• 5.0-10.0 ng/ml estrus (ovulaatio)

• 15–20 ng/ml hedelmöittyminen

Kohdunkaula sulkeutuu progesteronitasolla 15–25 ng/ml, joten tässä vaiheessa ei astutus tai keinosiementäminen emättimeen enää yleensä tuota tulosta.
                                                                              - Lähde: Movet laborotoriokäsikirja 

©2020 Kuusipeuran kennel - suntuubi.com